Tre gode råd til samtaler med barnet

Tag ikke for givet, at nogen har talt med barnet om problemerne. Og hvis barnet ikke vil tale om, hvad der sker derhjemme, så respekter det. Husk også at tilpasse dit sprog til barnets alder og modenhed. Vær opmærksom på barnets eget sprog. Siger det ”øllerne” eller ”flaskerne”?

1. Respekter barnets loyalitet over for forældrene

Det er vigtigt at omtale barnets forældre med respekt. Det kan være lidt af en balancekunst, når barnet samtidig fortæller om oplevelserne med alkohol. Barnet vil ofte føle sig loyal over for sine forældre. Mind derfor barnet om, at det kan være nødvendigt at bryde tavsheden – for at barnet selv og forældrene kan få hjælp.

2. Vær tydelig og troværdig

Brug enkle formuleringer og ord. Fortæl barnet, hvad du tænker. Fx: ”Jeg ved godt, du har det svært derhjemme” eller ”Jeg kan se, at du er bekymret for din far. Er det rigtigt?”

3. Styrk barnet

Fortæl barnet, at han eller hun er stærk. Og at du er der til at tale. Samværet med dig er et frirum – en tiltrængt pause. Spørg fx: ”Hvordan er far, når han er fuld?” eller ”Hvad er det bedste, du kan gøre, når mor er fuld?”

%d bloggers like this: